În cartierul Fabric din Timişoara locuiau ortodocşi români şi sârbi. Aceştia foloseau în comun biserica Sfîntul Gheorghe din Piaţa Traian de astăzi, care a fost cosntruită în anul 1745. Cele două comunităţi încep să se separe, din anul 1873, iar biserica rămâne, în urma unei hotărâri judecătoreşti din anul 1901. comunităţii sârbeşti,. Credincioşii români încep să se adune la biserica Sfîntul Ilie, aflată pe malul Begăi, lăcaş de cult ce era afiliat Episcopiei Aradului, începînd cu anul 1865.

Datorită amenajării cursului Begăi, vechea biserică a fost demolată în anul 1910, urmând a fi construită alta, cu acelaşi hram, în Piaţa Morii. Arhitecului Ion Niga îi revine meritul de a fi proiectat noua construcţie, între anii 1911 şi 1912, urmând ca J. Ecker să o construiască. Biserica a fost finalizată în vara anului 1913, sfinţirea avînd loc în toamna aceluiaşi an, la data de 22 septembrie (stil vechi), 5 octombrie ( stil nou).[…]

Puteți asculta GRATUIT acest audioghid apelând serviciul HERO.dot, formând numărul 0332 780 780  și apoi codul obiectivului menționat mai sus.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-