Numele oraşului Câmpina a stârnit la un moment dat controverse prin lingvişti. Astfel, Sextil Puşcariu considera că derivă din latinescul  campus/campinus („câmpie”) , fapt confirmat de aspectul de platou-câmpie al locului pe care este aşezată localitatea, iar B.P. Haşdeu credea că provine din slavul kopina care înseamnă „rug de mure”, ceea ce este la fel de probabil, deoarece zona era acoperită odinioară de aceşti arbuşti.

Câmpina, menţionată documentar pentru prima dată în anul 1503 pe lista localităţilor din Ţara Românească care întreţineau relaţii comerciale cu Braşovul, are, din 1663, statut de târg. În 1864, în urma hotărârii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este ridicată la rangul de oraş. Rapida ei dezvoltare se datorează construirii căii ferate Ploieşti – Predeal în 1879 şi amenajării unui stabiliment de băi saline şi sulfuroase pe platoul Gafiţa.[…]

 

Puteți asculta GRATUIT acest audioghid apelând serviciul HERO.dot, formând numărul 0332 780 780  și apoi codul obiectivului menționat mai sus.

 

 

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-