O cetate nouă a fost ridicată pe timpul lui Ștefan. Aceasta era din piatră  și a fost ridicată în anul 1466 între localitățile Roman și Gâdinți. Forticația a fost ridicată în plan stelat, în stil palasidă având ziduri groase de aproximativ 4 metri și cu 7 bastioane circulare. La bază, pentru a fi cât mai rezistentă, avea o construcție de lemn în grătar fixată pe piloni. În anul 1476, turcii au distrus fortificația prin incendiere iar după acest incindent, în anul 1478 aceasta a fost reconstruită fiind mărită și întărită. În această nouă formă, cetatea Romanului a continuat să aibă un rol important în sistemul defensiv al Moldovei, până în anul 1675 când a fost distrusă din nou la ordinul lui Dumitraşcu Cantacuzino.

Astfel întocmită, Cetatea Nouă a Romanului a continuat să joace un rol important în sistemul defensiv al Moldovei, până în anul 1675, când a fost din nou distrusă la ordinul lui Dumitraşcu Cantacuzino. După acest eveniment neplăcut, fortăreața a devenit practic inutilizabilă. Zidurile care au fost impunătoare, acum nu se mai văd…s-au risipit treptat, însă a rămas și va rămâne vie amintirea faptelor vitejești dar și temeliile adânc înfipte în malul Siret. [ … ]

Puteți asculta GRATUIT acest audioghid apelând serviciu HERO.dot, formând numărul 0332 780 780  și apoi codul obiectivului menționat mai sus.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-