Orașul Roman a fost în urmă cu foarte mult timp, reședință episcopală. Ca toate orașele din Moldova, nici acesta nu a fost înconjurat de ziduri de incintă însa este menționată în anul 1392, în timpul domniei lui Roman Mușat, o cetate de pământ, cu palisade și turnuri de lemn. O cetate nouă a fost ridicată pe timpul lui Ștefan. Aceasta era din piatră  și a fost ridicată în anul 1466 între localitățile Roman și Gâdinți.

În acest oras se află și Episcopia ortodoxă care este închinată Sfintei Parascheva. Aceasta a fost ridicată odată cu cetatea, pe timpul domniei lui Roman  Mușat și a lui Alexandru cel Bun. Episcopia ocupă un loc important în patrimoniul istoric și cultural artistic românesc. Aceasta a contribuit la afirmarea orașului ca un important centru economic, politic şi de credinţă ortodoxă la răsărit de Carpați.

În anul 1542 a început restaurarea bisericii episcopiei de către Petru Rareș, lucrările fiind finalizate în anul 1550 de către fiul său Iliaș. Biserica este realizată dupa modelul mitropoliei de la Suceava, biserica Sfântul Gheorghe, cu pronaos lung și un larg pridvor închis.[…]

Puteți asculta GRATUIT acest audioghid apelând serviciul HERO.dot, formând numărul 0332 780 780  și apoi codul obiectivului menționat mai sus.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-