Pădurea Cetăţuia- Hlincea este situată pe dealul Cetățuia, întinzându-se până la lunca râului Nicolina.Pădurea conține arbori de amestec, existând aici 250 de taxoni și numeroase ierburi decorative indigene și exotice.

Puțini cunosc faptul că pe deasupra dealului Cetățuia a zburat pentru prima dată Aurel Vlaicu.Aproape de culmea dealului, după un drum șerpuit străjuit de pădure, se deschide înaintea ochilor imaginea plantației de vie a mănăstirii Cetățuia, ce conține soiuri de viță nobilă.

Pădurea este un element ce crează legătura dintre mănăstirile Cetățuia și Hlincea.

Construcția mănăstirii Hlincea datează din secolul XVI, fiind ctitorită de Maria, fiica lui Petru Șchiopul, domnitor al Moldovei și de către soțul Mariei. Mănăstirea Hlincea a fost metoc al Mănăstirii Cetățuia pentru mai mult timp, din 1672 până în 1990.În timpul războaielor, atât mănăstirea Cetățuia cât și mănăstirea Hlincea au folosit ca spitale militare, iar în perioada holerei din 1848, mănăstirea Hlincea a servit ca lazaret pentru bolnavi.

Mănăstirea Hlincea, ce poartă hramul Sfântului Gheorghe, și-a recăpătat autonomia în 1991, fiind realizate ample lucrări de consolidare.

Biserica este construită din piatră și cărămidă, avand planul de construcție asemănător Bisericii Aroneanu.Pictura interioară este realizată între anii 1659-1660, având o deosebită valoare artistică și istorică.

O notă distinctivă bisericii, o dă iconostasul ce datează din secolul XVIII. Acesta provine de la Mănăstirea Cetățuia. Fiind donat de acesta în urma lucrărilor de consolidare suferite la sfârșitul secolului XIX.

Mănăstirea Cetățuia este ctitoria lui Duca Vodă, fiind situată pe un deal de unde se poate admira panorama orașului Iași.Construirea mănăstirii fost făcută pe una din moșiile lui Gheorghe Duca, începând în anul 1668 și a fost terminată în 1672.

Mănăstirea Cetățuia, cu toate construcțiile anexe, este una dintre cele mai reușite opere de artă din Moldova secolului XVII. Perioadele de slujire și cultură ale Cetățuii sunt bine reflectate în Muzeul mănastirii, care poate fi vizitat de pelerini. O superbă panoramă a Iașilor se poate admira din turnul „Cina Pelerinului”, aflat în clădirea stăreției.

În incinta mănăstirii poate fi vizitată biserica (închinată, în vremea lui Gheorghe Duca, Sfântului Mormânt de la Ierusalim), considerată ultimul exemplu strălucit al picturii murale religioase moldovenești de inspirație bizantină.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-