Așezat la poalele dealului Galata pe care s-a ridicat în secolul XVI mănăstirea cu același nume, cartierul Galata, împărțit de strada Galății în alte două cartiere mai mici, Galata 1 și Galata 2, a fost construit între anii 1975 și 1980, pe locul unde altădată existau locuințe insalubre și un câmp unde pășunau animalele locuitorilor din zonă.

Existența în zonă a unității de tratament balnear Nicolina, unitate ce aparține Mănăstirii Galata, a monumentului ridicat în cinstea eroilor din primul război mondial, precum și dotările materiale consistente, oferă locuitorilor condiții de trai și recreere dintre cele mai bune.

În trecut, râurile Bahlui și Nicolina formau o mlaștină la poalele dealului Galata, care se întindea până la mănăstirea Galata.Mlaștina a fost secată datorită expansiunii orașului, aici existând acum bogate resurse de nămol şi izvoare cu un conţinut ridicat de sulf.

Aceste resurse au fost fructificate prin construirea unui complex balnear numit Nicolina, băile de aici având cel mai mare conținut de sulf din Europa.Pe timp de vară, plajele pentru tratament seamănă cu litoralul românesc din cauza sutelor de persoane ce vin aici.Plajele sunt împărțite în zone pentru barbați și pentru femei, aceste zone fiind limitate de un gard înalt.

Stațiunea organizată în 1980, cunoscută și ca „Băile Purcica”, este o stațiune balneară de oferă tratamente cu apă sulfuroasă, supranumită „apa tinereţii veşnice”. Ape cu aceeași concentrație de sulf mai există și în Caucaz, fără a fi însă folosite în scop terapeutic.

Mulțumită amplasării cartierului, acesta fiind izolat de zona centrală a orașului prin calea ferată și răul Bahlui, în cartier se găsesc foarte multe locuințe ale oamenilor înstăriți, ce doresc să stea departe de agitația orașului.

În cartierul Galata se află și spitalul de recuperare ridicat în 1978, spital care beneficază nemijlocit de serviciile stațiunii balneare Nicolina, și policlinica pentru sportivi. Un lucru interesant de știut ar fi că, la poalele dealului Galata, își face loc râul Nicolina, râu ce curge în sens invers sensului de rotație al Pământului.

Carierul Galata are ca și cartiere învecinate cartierele Nicolina- CUG și Mircea cel Bătrân.

Cartierul Nicolina – CUG, cunoscut ieșenilor ca Nicolina 2, este al doilea cartier ca număr al populației , după cartierul Alexandru cel Bun. Cu peste 45.000 de locuitori, construit în perioada anilor 1978 – 1989, de-a lungul șoselei Nicolina până la Valea Adâncă.

Terenul a permis ca blocurile să fie construite pe spații terasate, cu patru, șapte sau zece nivele dând un aspect deosebit întregului ansamblu de locuințe.

Cartierul Mircea cel Bătrân, se află la confluența Bahluiului cu râul Nicolina, fiind un cartier de mică întindere, însă cu o arhitectră modernă cu blocuri impunătoare.Aleile prevăzute cu arbori și arbuști ornamentali, parcurile de joacă pentru copii, baza sportivă ”Constructotul”, precum și ștrandul dat în folosință în anul 2007, întregesc peisajul urbanistic al zonei.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-