Construit în perioada anilor ”80 ai secolului XX, noul cartier Păcurari se întinde de la Valea Lupului până la fabrica de bere Zimbrul.În partea de vest cartierul este delimitat de linia ferată ce face legătura între Iași și Pașcani, blocurile fiind așezate pe de-o parte și de alta a străzii Canta.

Cu un număr de aproximativ 40 000 de locuitori, cartierul Păcurari este unul din cele mai mari cartiere ale Iașului.

De-a lungul străzii Păcurari, stradă cu 6 benzi de circulație, blocurile au 7 și 10 nivele, formate din tronsoane cu 6 și 8 scări de bloc.Placate cu cărămidă aparentă sau cu praf de piatră, masivitatea construcțiilor și lățimea bulevardului Păcurari, impresionează călătorii aflați în această zonă a orașului.

Cartierul Păcurari își are rădăcinile în perioada Unirii Principatelor, existând două explicații ce ar putea dezlega misterul numelui cartierului.

Prima explicație ar fi că numele cartierului provine de la crescătorii de oi ce locuiau aici în număr mare, ei fiind numiți la acea vreme, păcurari.

Cea de-a doua variantă explicativă, care este și cea mai vehiculată, constă în faptul că numele vine de la furnizorii de păcură dinspre Moineşti ce veneau aici. Păcura era folosită pentru ungerea roţilor de la căruţe, principalul mijloc de transport în acea perioadă. Unii dintre aceşti păcurari locuiau aici şi aveau diverse magazine.

În 1944 cartierul a fost bombardat, aici instalându-se linia întâi a frontului de război.După venirea la conducerea țării a regimului comunist, în această zonă se construiesc primele blocuri, înlocuind vechile case.

Cu timpul, cartierul s-a extins spre un deal, unde au fost construite case pentru persoanele mai rezervate, diind o zonă mai liniștită.Între anii 1955-1959, în capătul cartierului apare prima companie farmaceutică din România şi din sud-estul Europei care producea penicilina, descoperită de Alexander Fleming.

Compania se numea pe atunci Fabrica Chimică numărul 2 Iaşi.Patru ani mai târziu, fabrica, ce va deveni compania Antibiotice, va produce unguente, creme şi supozitoare.În prezent, compania este unul din principalii producători farmaceutici autohtoni.

Cartierul Păcurari era considerat, înaintea celui de-al doilea război mondial, unul dedicat persoanelor bogate.După instaurarea comunismului, aici s-au construit blocuri accesibile și altor pături sociale.Cartierul s-a dezvoltat, căpătând un mare număr de locuitori, mulțumită calității blocurilor de aici, ce emanau siguranță, devenind foarte atractive.

Păcurariul se învecinează cu cartierul Copou, unul din cele mai frecventate cartiere ieșene și locul în care numărul studenților din alte localități îl depășește cu mult pe cel al ieșenilor.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-