Etnograful Mihai Dăncuș spune într-una din cărțile sale că, există numeroase indicii care atestă existența, în mai multe comunități maramureșene, a unor construcții de lemn, monumente complexe, cunoscute ca fiind troițe de hotar. Din nefericire, astăzi, s-a mai păstrat doar Troița Rednicenilor din hotarul localității Berbești, comuna Giulești, ridicată în secolul al XVIII-lea, și care, spune Dăncuș: „ prin elementele ce o compun și prin tratarea lor sculpturală, se înscrie în stilul gotic” (M. Dăncuș, 1986).
Numele dat Troiței este strâns legat de familia cu descendență nobiliară din localitatea Giulești, pe Valea Marei, care se pare că a ridicat-o. Neamul Rednicenilor dăduseră numeroși preoți și dregători ai comitatului. Cel mai ilustru membru al acestei familii a fost Atanasie Rednic, 1722 – 1772, care a fost Episcop al Bisericii Române Unite cu Roma.[…]
Puteți asculta GRATUIT acest audioghid apelând serviciul HERO.dot, formând numărul 0332 780 780 și apoi codul obiectivului menționat mai sus.