Unirea Hotel & SPA – scurt istoric
Dezvoltarea turismului, ce începuse a lua importanţă după anul 1960, determina autorităţile ieşene să prevadă în planurile economice ale oraşului şi un hotel central cu spaţii moderne de cazare şi servicii de înaltă clasă . Înainte de război , în zona centrală , funcţionaseră vreo 7 hoteluri cu diferite categorii dintre care o parte se pierduseră, iar acele rămase nu se încriau in cerinţele standardelor europene . Drept consecinţă s-a organizat un concurs la care au participat mai mulţi arhitecţi şi l-au cistigat arhitecţii bucureşteni Gh. Husar şi Sulaminta Mureşan.
Între fostele hoteluri, situate până la război în Piaţa Unirii, se afla şi vechiul han » Petrea Bacalu », numit apoi « Hotelul România » , in amintirea faptului că in cuprinsul său se intâlniseră militanţii pentru Unirea Principateler (1857 – 1869), după săvârşirea căreia lua naştere România. Din acest motiv autorităţile vremii au stabilit pentru noul local numele “Unirea”, Era astfel socotit urmaş tradiţional al fostului “Hotel România” . Se preconiza chiar ca firma să poarte titlul “Unirea” şi subtitlul “România” – 1859.
Aşezământul, numit complexul hotelier « Unirea », se amplasa în spaţiul liber anume rezervat pe terasa superioară a pieţii , după construirea blocurilor, urmând să fie element dominant , marcând astfel caracterul rezidenţial al locului. Clădirea se realiza cu specialişti şi meşteri locali, pentru ornamentare şi placare folosindu-se ceramică, sticlă cristalizată , cărămidă de şamot şi lemn, materiale prelucrate în specificul tradiţiilor artei româneşti.
Terminându-se lucrările, Inaugurarea clădirii avea loc în ziua de 3o iulie 1969, în prezenţa autorităţilor locale, panglica tăind-o Miu Dobrescu, conducătorul judeţului de atunci , localul luându-l în primire directorul general al Oficiului Naţional de Turism – instituţia care iniţia şi coordona activităţile turistice în România .
Proiectantul, arhitectul Gh Husar, prezenta lucrarea ce punea la dispoziţia musafirilor vreo 350 locuri de cazare, un restaurant la parter, o sală pentru micul dejun şi un bar de noapte la subsol – mare noutate pe atunci .
Cofetaria de pe terasa superioară, cu rol de « belevedere » , permitea vizitatorilor să vadă priveliştea panoramică a oraşului şi a mănăstirilor Cetăţuia şi Galata, Restaurantul oferea meniuri tradiţionale şi actuale , în preajma Sărbătorilor organizându-se manifestaţii culturale şi expoziţii cu bucate strămoşeşti şi specific românesc, obiceiuri păstrate şi în zilele noastre.
Preluat în anul 2002 de domnul inginer Lucian Grecu, restaurat şi reînzestrat, între anii (2004 – 2008), ca hotel de trei stele, si incepand cu anul 2013 ca hotel & spa de patru stele pune la dispoziţia oaspeţilor 186 camere si apartamente dotate cu paturi confortabile şi toate facilitătăţile moderne, precum: televiziune prin cablu, aer condiţionat, jacuzzi, Internet & Wireless, acces gratuit la centru Unirea SPA .
Situat ultracentral, hotelul ofera garantia unei sederi perfecte atat turistilor veniti pentru afaceri cat si iubitorilor de calatorii, ce au acces imediat la obiectivele culturale, istorice şi religioase.
Hotelul deţine un elegant centru de conferinţe, adaptat cerintelor si standardelor internationale, ce include 6 sali separate, cu o suprafata totala de 540 mp. Salile sunt multifunctionale, dotate modern si pot fi adaptate unor nevoi variate de la organizarea de sedinte, seminarii si training-uri pana la workshop-uri, lansari de produs si conferinte de amploare.
Turistii au la dispoziţie doua restaurante : Restaurant Unirea la parter, gazda de zi cu zi a oaspetilor pentru micul dejun şi Restaurant Panoramic 13, situat la etajul al 13-lea , în locul cofetăriei. Restaurantul Panoramic este o atractie turistica in sine, fiind singurul lor in Iasi de unde se vede Iaşul în toată măreţia sa cu mănăstirile şi zările îndepărtate. Ideal pentru un pranz de afaceri, o cina romantica sau pentru celebrarea unui eveniment special, Panoramic este sinonim cu rafinamentul, incantand prin pozitionare si priveliste, maiestria culinara a bucatarilor premiati international, savoare si eleganta.