Institutul de Anatomie se găsește imediat lângă Universitătatea de Medicină și Farmacie ”Grigore Popa” din Iași, fiind situat pe strada Teodori, nr 34.

Facultatea de Medicină a funcționat și ea sub această denumire începând cu 1879 , reușind de-a lungul timpului să se evidențieze prin progresele făcute în știința medicală.Cursul inaugural de anatomie al facultății a fost susținut de doctorul Leon Scully.Școala a fost inițial ”școală de chirurgie”,apoi de medicină internă, devenind în 1992  Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”.

În anul 1894 este terminată construcția celui mai important edificiu al universității de medicină și anume, Institutul de anatomie, ce reprezenta pe atunci cel mai modern centru de învățământ din domeniul anatomiei și cercetării din S-E Europei.Institutul a fost locul de formare a celor mai reprezentativi medici români, cum ar fi: Aristide Peride sau Grigore Popa.

Înzestrat cu cea mai complexă și modernă instalație medicală din Europa la acea vreme, Institutul de Anatomie se distinge printre monumentele arhitectonice ale orașului.Construcția clădirii este realizată în stil neogrec, între anii 1894-1900, după proiectul arhitectului Emilian Ștefan.

Fațada clădirii este împodobită cu un fronton sculptat în piatră de Vladislav Hegel, reprezentând o lecție de anatomie, de unde și numele sculpturii, ”Lecția de anatomie”.În plan central este reprezentat Take Ionescu, ministru al instrucțiunii publice, la drepta sa, arhirectul Emilian Ștefan, profesor la Universitatea din Iași, apoi Neculai Culianu, rector al Universității și doctorul Aristide Peride, fost decan al Facultății de Medicină.

Institutul de Anatomie adăpostește piese anatomice ce au o valoare inestimabilă, făcându-se remarcat aici  ecorșeul realizat de sculptorul român, Constantin Brâncuși.Institutul poartă numele doctorului Ion Iancu, o personalitate remarcantă a vieții medicale și universitare.

Acesta a urmat cursurile Facultății de Medicină din Iași, iar în 1930, devenind mai apoi profesor de anatomie.

Un alt mare reprezentant al anatomiei ieșene, ce a lucrat la Institutul de Anatomie, a fost Profesor doctor Grigore T, Popa, patronul spiritual al universității medicale ieșene, după care s-a dat și numele universității de medicină și farmacie din Iași.

Daca tot ați ajuns la Iași, pe lângă Institutul de Anatomie, mai sunt zeci de obiective ce merită vizitate. Alte construcții din imprejurimi ar fi: Biserica Sfinții Trei Ierarhi, unul din cele mai frumoase și importante monumente de artă feudală nu numai din țara noastră, ci și din lume. Această capodoperă de arhitectură, lucrată de mesteri români, a împrumutat multe motive ornamentale luate din țesăturile moldovenești și transpuse în blocuri de piatră. Palatul Roznovanu, clădirea care adăpostește în zilele noastre Primăria Iașului, clădire ce se numără printre cele mai frumoase edificii boierești cu rol de locuință construite în România, în secolul XIX. Palatul Culturii, ce găzduiește Muzeul de Artă, Muzeul Tehnic, Muzeul de Etnografie a Moldovei, Muzeul de Istorie a Moldove și  Biblioteca județeană „Gheorghe Asachi”, Teatrul Național ce găzduiește și Opera Română,Catedrala Mitropolitană și altele.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-