Stadionul Emil Alexandrescu este situat în cartierul Copou din Iași și este folosit în principal pentru meciuri de fotbal, terenul aparținând echipei de fotbal Politehnica Iași.

Inițial, stadionul avea o capacitate de 12 500 de locuri, dar după montarea scaunelor de plastic în tribune în urma înbunătățirilor din 2004, numărul de locuri a scăzut la 11 500.Numele stadionului vine de la fostul primar al Iașului, Emil Alexandrescu.

Acesta s-a născut la 19 noiembrie 1937 în Iași, obținând diploma de inginer constructor în anul 1966, după terminarea facultății de Construcții din cadrul Institutului Politehnic din Iași.În perioada studenției, Emil Alexandrescu se remarcă și ca sportiv de performanță, fiind fotbalist al echipei Clubul Sportiv Muncitoresc Studențesc în perioada 1960-1965.

În calitate de inginer, a participat activ la construirea de locuințe din cartierul Tătărași, lucrând apoi ca inginer șef și șef de șantier în mai multe zona ale Iașului.Mulțumită calităților sale, Emil Alexandrescu a dost promovat în funcția de director al Întreprinderii de Materiale de Construcții – Iași în perioada 1977-1989, reușind să aducă instituția pe primul loc în ierarhia întreprinderilor din ramura construcțiilor.

În iunie 1991, Emil Alexandrescu a fost numit în funcția de primar al municipiului Iași, fiind foarte apreciat.După decesul său din 1992, Consiliul Municipal Iași ia hotărârea de a numi o stradă și stadionul municipal (cunoscut înainte ca Stadionul Copou) cu numele de „Emil Alexandrescu”.

Actualul stadion se află pe același loc unde se găsea arena pe care se disputau meciurile de fotbal ale echipelor ieșene din perioda interbelică. Pe lângă meciurile de fotbal, pe arenă se mai disputau și meciuri de rugby, baschet, concursuri de atletism, ciclism, motociclism, călărie, demonstrații de gimnastică și arte marțiale, concerte de muzică ușoară și populară și diverse alte manifestații ocazionate de evenimente cu caracter patriotic. Capacitatea maximă atinsă la unele evenimente a fost de până la 15.000 de spectatori.

După anul 1950, stadionul se va numi „23 august”, în 1959, autoritățile ieșene hotărând renovarea arenei, ce se va încheia în anul 1960.Noua arenă, printre cele mai moderne la acea vreme, a fost inaugurată inaugurată la data de 23 august 1960, eveniment marcat de disputarea unei partide amicale între echipa ieșeana „CSMS”, proaspăt promovată în prima divizie a țării, și echipa „Nistru Chișinău”, adversar devenit tradițional la acele vremuri în întâlniri amicale ale echipelor ieșene.

Momentan, pe lângă stadion, baza sportivă a Politehnicii Iași cuprinde 2 terenuri de antrenament, dintre care unul este dotat cu nocturnă, un minicantonament format din 11 camere și o sală de sport.

Stadionul Emil Alexandrescu adună zilnic zeci de persoane mulțumită pistei sale de alergare, stadionul fiind locul perfect pentru cei pasionați de jogging.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-