Pe fosta Stradă Mare, astăzi numită Strada Ioan Mihalyi de Apșa, la numărul 17 se află Casa-Muzeu Doctor Ioan Mihalyi de Apșa. Aceasta găzduiește la parter o galerie de artă, iar la etaj, o expoziție de istoria culturii locale, axată în special pe mișcarea de emancipare a românilor.  Casa face parte din cadrul Muzeului Maramureș, secția Istorie și Memorialistică, alături de Casa memorială Elie Wiesel.

Ioan Mihalyi s-a născut la 25 ianuarie 1844, la Apșa de Mijloc, care pe atunci era parte din Maramureș, astăzi parte a Ucrainei. A făcut parte dintr-o familie de intelectuali, tatăl și cei trei frați ai săi fiind de asemenea personalități importante maramureșene. Gavrilă Mihalyi de Apșa – numit cel Bătrân, tatăl lui Ioan, a fost deputat în Parlamentul de la Budapesta și Comisar regesc peste 13 comitate, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și Maramureș.[…]

Puteți asculta GRATUIT acest audioghid apelând serviciul HERO.dot, formând numărul 0332 780 780  și apoi codul obiectivului menționat mai sus.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-