Biserica de la Fărcașa  a fost construită în 1774 de către ardelenii refugiaţi în Moldova. Mai târziu, în anul 1951 aceasta  a fost refăcută iar acum este unul dintre cele mai valoroase monumente religioase de pe Valea Bistriței. Numele bisericii, Fărcașa, vine de la pârâul pe care în vechime se întindea localitatea. Satul Fărcașa a fost pentru multă vreme sat mănăstiresc și în secolul XV apare pentru prima dată cu acest nume într-o danie către mănăstirea Neamț însă documenul a fost considerat fals.

O legendă spune că numele de Fărcașa provine de la ungurescul “forcoș” ce înseamnă lup. În vremurile îndepărate erau mulți lupi pe valea pârâului ce varsă în Bistrița. La biserica din Fărcașa veți întâlni același plan trilobat, cu pridvor la sud și clopotniță deasupra. Diferit  este că peretele vestic al pronaosului este drept și nu mai este rotunjit sau de formă poligonală așa cum veți vedea la alte monumente similare. Altarul este deosebit și acoperit cu boltă semicilindrică. Veți observa ca naosul și pronaosul prezintă acele bolți obișnuite din fâșii curbe pe plan octogonal și care sunt susținute de nervuri realizate din lemn. [ … ]

Puteți asculta GRATUIT acest audioghid apelând serviciu HERO.dot, formând numărul 0332 780 780  și apoi codul obiectivului menționat mai sus.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-