Dacă vă aflați în județul Neamț, vă invit să treceți și prin satul Lunca din Comuna Vânători pentru a vizita Muzeul Vasile Gaman. Vasile Gaman a fost un meșter popular care s-a născut în anul 1936 la data de 20 ianuarie în satul Lunca unde se află și în prezent. Acesta a absolvit Școala de Meserii din Târgu Neamț și era cunoscut de localnici ca moș Vasile. Cu trecerea timpului acesta a devenit cunoscut în toată țara fiind un iscusit sculptor în lemn. Meșterul popular, în cei 40 de ani de experiență s-a dedicat sculputurii în lemn dar și colecționării de obiecte și unelte vechi, cărți și icoane, manuscrise, medalii, costume populare, măști tradiționale dar și alte obiecte care amintesc de viața satului tradițional românesc. Faptul că meșterul a colecționat aceste obiectele arată pasiunea lui atât de mare pentru arta populară dar și respectul lui față de istoria românilor.

În anul 1979 meșterul popular a reușit să deschidă pentru prima dată porțile Muzeului Vasile Gaman. Muzeul este amenajat într-o casă tradițională specifică locurilor iar colecția permanentă de aici cuprinde aproximativ 3000 de piese care au fost confecționate și păstrate de-a lungul timpului.[…]

Puteți asculta GRATUIT acest audioghid apelând serviciul HERO.dot, formând numărul 0332 780 780  și apoi codul obiectivului menționat mai sus.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-