La doar câțiva kilometri de Dunăre, undeva în jurul Porților de Fier din județul Caraș-Severin găsim satul Sfânta Elena, cel mai vechi sat ceh din România. Deoarece micul cătun este situat într-o zonă muntoasă cu rocă cristalină, alimentarea sătenilor cu apă a fost mereu o problemă. Neexistând nici un izvor în apropiere, locuitorii satului sunt nevoiți sa strângă apa de la ploaie pentru a se descurca, asta în cazul în care ploua. De altfel, aceeași problemă a apei i-a determinat pe locuitorii unui alt sat ceh vecin să își părăseacă locuințele, așezarea respectivă devenind un sat fantoma.

Satul Sfânta Elena este a doua așezare de cehi înființata în Banat, în jurul anului 1824. Pe vremea aceea aveau loc un val de colonizări cu cehi veniți din Boemia. Scopul colonizării era dezvoltarea exploatării lemnului în zona Clisurii Dunării, foarte slab popualată dar destul de bogată în resurse.[…]

Puteți asculta GRATUIT acest audioghid apelând serviciul HERO.dot, formând numărul 0332 780 780  și apoi codul obiectivului menționat mai sus.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-