Teatrul Luceafărul este situat pe Str Grigore Ureche nr.5 din Iași.Acesta a fost înființat la Iaşi, în 1949, sub forma de început al unui teatru de păpuși.Spectacolul fondator, realizat de o trupă particulară formată din 5 actori, a fost „Peştisorul de aur” scris de Alexander Puşkin.Cei ce au avut inițiativa conceperii spectacolului au fist Iulia și Iosif Ligeti.

În 1950, după decizia Comitetului Provizoriu al Comunei Urbane Iaşi, s-a înființat Teatrul de păpuși de stat, ce avea 10 angajați. Până în 1984, primele piese au fost interpretate într-o sală de cinematograf, situată într-un mic spaţiu de pe strada Ştefan cel Mare, în curtea Bisericii Catolice.

Regizorul Manole Foca, profesor de filosofie și dicție al Conservatorului ieșean, este considerat adevăratul întemeietor al trupei.Se mai întâlnesc și în prezent actori din prima generație a teatrului, cum ar fi : Constantin Brehnescu, Nicolae Brehnescu și Ion și Simona Agachi.

Începând cu 1973, reprezentanții teareului pentru copii au început să-și susțină spectacolele în străinătate din cauza lipsei unui spațiu adecvat în țară.Tot în 1973, teatrul își schimbă denumirea din Teatrul de păpuși de stat în Teatrul pentru Copii şi Tineret, moment în care s-a format și o nouă generație de actori.

În urma cutremurului din 1977, clădirea teatrului a fost serios avariată, mutându-și sediul în Casa de Cultura a Studenților.În același an, 1977, au început și lucrările de construcție a unei noi clădiri a teatrului, lucrări ce au durat 10 ani.

Inaugurarea clădirii a avut loc la 28 decembrie 1987, moment în care denumirea teatrului s-a schimbat, așa cum scrie și pe fațada clădirii, devenind Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”.Noua clădire este unică în România și rară în Europa, fiind ultramodernă.Aceasta dispune de două săli pentru spectacole, ce conțin 450, respectiv, 150 de locuri ; săli de repetiții ateliere de producție și foaiere ample.

Primele reprezentații susținute în soul sediu al teatrului au fost piesele Harap-Alb, susținut în sala mare și Frumoasa din Pădurea Adormită, spectacol susținut în sala mică, de 150 de locuri.

În ultimii ani, trupa s-a dezvoltat, numărând acum aproape 30 de actori, regizori, scenografi și așa mai departe.Media spectatorilor din fiecare stagiune de spectacole este e aproximativ 50 000, în ultima perioadă obeservându-se faptul că nu doar cei mici sunt interesați de aceste spectacole, ci și adolescenții și tinerii.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-