A fost construit între anii 1912 și 1913 într-o zonă mărginașă, pe atunci, a orașului atribuindu-i-se o suprafață de 1,2 hectare de teren pentru parcul meteorologic.Locația actual este aleea Mihail Sadoveanu nr 5, Iași.

După înființarea în 1864 a Catedrei de astronomie din cadrul Universității Iași, au fost achiziționate mai multe instrumente pentru studiul astronomiei, ce erau depozitate într-o cameră a vechiului local al universității.Cu toate insistențele din partea celor interesați de astronomie, pentru o mai lungă perioadă de timp nu s-a reușit obținerea de fonduri pentru construitrea unui observator astronomic.

În 1912 se pune piatra de temelie pentru construcția observatorului, reușindu-se obținerea de resurse, fondatorul fiind Constantin Popovici.După ce-și face studiile în străinătate, Constantin Popovici se întoarce în țară, fiind numit în 1911 șef al catedrei de astronomie, geodezie și mecanică la Universitatea din Iași. El a fost și primul director al Observatorului, între anii 1913-1937.

Primele instrumente folosite în Observator au fost cele ținute în depozitul din Universitate, de-a lungul timpului, cu ajutorul lui Constantin Popovici și a elevului său, Vintilă Șiadbei, reușindu-se procurarea de alte instrumente necesare pentru observator.Începând cu 1919, după venirea la observator a lui Vintilă Șiadbei, activitatea instituției a cunoscut o adevărată înflorire.

O bună parte din aparatura folosită în Observator a fost sustrasă cu ocazia evacuării datorată celui de-al doilea război mondial.Victor Nadolschi, continuatorul lui Constantin Popovici, a reorganizat activitatea observatorului, punând și bazele astronomiei fotografice la Iași.

Începând cu 1966 a început să funcționeze și un atelier de mecanică fină și un laborator electonic, în cadrul observatorului din Iași.Tot în această perioadă a fost achiziționat și un orologiu cu cuarț, transformat în prezent într-un ceas digital de precizie.

Mai există aici un planetariu achiziționat în 1980, care ajută studenții să-și însușească mai ușor cunoștințe în ceea ce privește dinamica sistemului solar.

Între anii 1951-1999, pe langă Observator, a funcționat aici și o stație seismică, ce a pus în evidență două focare seismice, una în zona Bârlad-Zorleni și alta la 25 km depărtare de Prut.

Pe lângă Observatorul astronomic, mai puteți vizita alte monumente atractive din Iași.Câteva dina ceste ar fi : Biserica Sfinții Trei Ierarhi, unul din cele mai frumoase și importante monumente de artă feudală nu numai din țara noastră, ci și din lume. Această capodoperă de arhitectură, lucrată de mesteri români, a împrumutat multe motive ornamentale luate din țesăturile moldovenești și transpuse în blocuri de piatră. Palatul Roznovanu, clădirea care adăpostește în zilele noastre Primăria Iașului, clădire ce se numără printre cele mai frumoase edificii boierești cu rol de locuință construite în România, în secolul XIX. Palatul Culturii, ce găzduiește Muzeul de Artă, Muzeul Tehnic, Muzeul de Etnografie a Moldovei, Muzeul de Istorie a Moldove și  Biblioteca județeană „Gheorghe Asachi”, Teatrul Național ce găzduiește și Opera Română,Catedrala Mitropolitană și altele.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-