Piața Mihai Eminescu este dominată de frumoasa construcție a Bibliotecii Centrale Universitare ce poartă numele marelui poet și de Palatul Telefoanelor, ce datează din 1927 și este situat pe strada Lăpușneanu.

Clădirea Bibliotecii Centrale a fost construită între anii 1930-1934, fiind proiectată de arhitectul Constantin Jotzu.Interiorul este construit din marmură de Carrara și mozaic venețian, iar exteriorul clădirii este decorat cu coloane in stil ionic și medalioane cu ctitori ai neamului nostru și intemeietori ai culturii nationale.

Biblioteca Centrală Universitară este cea mai veche bibliotecă universitară din țară și una din cele 4 biblioteci centrale din România, având una din cele mai impresionante colecții de cărți vechi.

Statuia lui Mihai Eminescu, Casa de Cultura a Studenților și grupul statuar al voievozilor sunt elemente ce întregesc peisajul plin de istorie al pieței Mihai Eminescu.

Statuia din bronz lui Mihai Eminescu din Iași a fost inaugurată în anul 1929 și ridicată de către sculptorul Ion Schmidt Faur.Monumentul este amplasat lângă Biblioteca Universitară Mihai Eminescu, la baza bulevardului Carol I.

Inițial monumentul a fost amplasat în fața Facultății de Litere a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, în locul unde astăzi este amplasată statuia lui A.D. Xenopol.

Abia după cel de-al doilea război mondial,în 1957, statuia a fost adusă în locul unde este prezentă și astăzi.

Statuia poetului are 3,35 metri înălțime, aceasta fiind așezată între întruparea alegorică a filozofiei și a iubirii.Filozofia, cea din dreapta statuii, are chipul unui bărbat care își sprijină capul în mână, iar Iubirea sau Poezia este reprezentată de o imagine feminină, modelul fiind chiar soția sculptorului.

Casa de cultură a studenților, situată în Piața Mihai Eminescu, fost inaugurată în 1962, fiind plasată la baza dealului Copou.Inițial, instituția a fost creată în 1957 și era plasată undeva pe bulevardul Carol.

Instituția a apărut la inițiativa organizaţiei regionale Iaşi din cadrul Uniunii Tineretului Muncitoresc.Scopul acesteia era crearea unui loc de petrecere a timpului liber pentru studeții ieșeni, Casa de Cultură reușind să devină rampa de lansare a tinerelor talente.

Mulțumită activităților organizate de Casa de Cultură a Studenților, tinerii au posibilitatea participării la diferite festivaluri de dans, muzică, film sau teatru.Tot aici sunt organizate cursuri de fotografie, pictură, grafică, dansuri sportive, de societate, toate sub atenta îndrumare a unor echipe de specialiști în domeniu.

Grupul statuar al voievozilor, un alt element ce stă mărturie istoriei ieșene, este alcătuit dintr-un soclu comun, de mică înălțime, pe care se ridică statuile a 8 voievozi, grupați doi câte doi, domnitori ce au marcat istoria poporului român.Aceștia sunt :Dragoș Vodă și Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, Petru Rareș și Ioan Vodă cel Cumplit, Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir.

Din Piața Mihai Eminescu puteți merge spre dealul Copoului, care conține o varietate de monumente arhirecturale, inclusiv Parcul Copou, unde puteți merge pentru un moment de relaxare.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-