După cum îi spune și denumirea, Piața Palatului Culturii este situată în fața Palatului Culturii din Iași.Este spațiul cu cea mai mare deschidere și probabil cu cele mai multe evenimente istorice petrecute de-a lungul secolelor.Urmele materiale descoperite aici, demonstrează că zona era locuită încă din neoliticul mijlociu și că vechiul centru al Iașului își are rădăcinile aici.

După construirea Curții Domnești din timpul lui Alexandru cel Bun, zona palatului devine deosebit de importantă din punct de vedere militar și politic.Aici se iau decizii privind viitorul Moldovei, se dau lupte și tot aici este locul unde boierii trădători au fost decapitați în vremea lui Alexandru Lăpușneanu.

Vechea curte domnească a fost modificată de aproape toti domnitorii Moldovei, evoluând de la forma de cetate înconjurată de ziduri groase din secolul XIV, la faimosul Palat al Culturii din zilele noastre.

La data de 5 iunie 1883 are loc cea mai măreață adunate desfășurată la Iași, ocazia fiind dezvelirea statuii celui mai popular domnitor moldovean din toate timpurile, Ștefan cel Mare. Inițial monumentul era amplasat în fața Palatului Administrativ din Iași, iar actualmente se află în fața Palatului Culturii care a fost construit după demolarea vechiului palat.

Ceremonia dezvelirii monumentului a avut loc pe 5 iunie 1883, în prezența Regelui Carol I,care a dăruit două tunuri „Krupp”, ce au fost amplasate lăngă statuie.Inițial monumentul era amplasat în faţa Palatului Administrativ. La ceremonie au mai participat și Vasile Alecsandri și Mihai Eminescu.

Statuia este confecționată din bronz și are o înălțime de 4,5 metri.Domnitorul este înfățișat cu barbă și o coroană catolică pe cap.

În imediata apropiere a pieței se află Casa Dosoftei. Situată în fața Palatului Culturii din Iași, Casa Dosoftei este unul din monumentele care stau mărturie istoriei impresionante a Iașului.

Construcția este cunoscută sub denumirea de ”Casa Dosoftei” pentru că, pentru o perioadă, aici a fost locul unde a fost instalată tiparnița mitropolitului Dosoftei.Casa datează din prima jumatate a secolului XVII, fiind o clădire înaltă, cu coloane înalte și foișoare arcuite, compusă din două încăperi boltite, urmate spre stradă de o galerie înaltă cu cinci arcade.

Statuia lui Dosoftei din Iași este un monument de bronz închinat poetului și cărturarului moldovean Dosoftei (1624-1693), mitropolit al Moldovei care a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în anul 2005. Statuia este amplasată în fața Casei Dosoftei din Iași, fiind realizată de către sculptorul ieșean Iftimie Bârleanu și dezvelită în anul 1975 în municipiul Iași.

În trecut, Biserica Sf. Nicolae Domnesc, tot din apropierea pieței palatului culturii și Casa Dosoftei erau îngrădite de un zid protector ale cărui ruine se găsesc astăzi în fața hotelului Moldova și în peretele casei destinată Muzeului Literaturii vechi, după ce zona a fost refăcută în 1970.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-