Mănăstirea Hlincea este amplasată la ieșirea din municipiul Iași, în comuna Ciurea, la baza dealului Cetățuia.

Construcția datează din secolul XVI, fiind ctitorită de Maria, fiica lui Petru Șchiopul, domnitor al Moldovei și de către soțul Mariei.În anul 1574, mănăstirea era subordonată Mănăstirii Dionisiu de pe muntele Athos.Pe la începului secolului XVII, pentru că Mănăstirea Dionisiu nu a mai trimis călugări și nu a mai avut grijă de mănăstirea din România, lăsând-o in paragină.

Domnitorul Petru Șchiopul a încercat să readucă mănăstirea la starea de altădată, făcând-o metoc al Mănăstirii Galata, din Iași, mănăstire ce era închinată Patriarhiei Ierusalimului.Cele mai consistente lucrări de restaurare s-au făcut în timpul domniei lui Vasile Lupu, care a ridicat turla bisericii, a construit chilii pentru călugări, pivnițe din piatră, zidul ce înconjoară mănăstirea, cu un turn și cerdac deasupra porții.

Mănăstirea Hlincea a fost metoc al Mănăstirii Cetățuia pentru mai mult timp, din 1672 până în 1990.În timpul războaielor, atât mănăstirea Cetățuia cât și mănăstirea Hlincea au folosit ca spitale militare, iar în perioada holerei din 1848, mănăstirea Hlincea a servit ca lazaret pentru bolnavi.Biserica a suferit ample lucrări de consolidare, fiind foarte afectată de cutremurul din 1977.

Mănăstirea Hlincea, ce poartă hramul Sfântului Gheorghe, și-a recăpătat autonomia în 1991, fiind realizate ample lucrări de consolidare.

Biserica este construită din piatră și cărămidă, avand planul de construcție asemănător Bisericii Aroneanu.Pictura interioară este realizată între anii 1659-1660, având o deosebită valoare artistică și istorică.

O notă distinctivă bisericii, o dă iconostasul ce datează din secolul XVIII. Acesta provine de la Mănăstirea Cetățuia. Fiind donat de acesta în urma lucrărilor de consolidare suferite la sfârșitul secolului XIX.

Pentru a vizita Mănăstirea Hlincea, există două trasee recomandate: primul, ce poate fi făcut cu mașina pornind de la pasarela Nicolina din sudul orașului Iași.Distanța va putea fi parcursă și în 15 minute.Al doilea traseu, pentru cei interesați de drumeții, pornește de la mănăstirea Cetățuia și este marcat cu un pătrat alb și o dungă roșie verticală.Acest traseu vă portă de-a lungul culmii Cetățuia, pe lângă pădurea de arțari, pini și salcâmi.Luat la pas, durata acestui traseu va fi de aproximativ o ora jumătate.

Că tot vorbisem despre mănăstirea Cetățuia, v-aș indica și o vizită a acesteia, aflându-se în apropierea mănăstirii Hlincea.

Mănăstirea Cetățuia, cu toate construcțiile anexe, este una dintre cele mai reușite opere de artă din Moldova secolului XVII. Perioadele de slujire și cultură ale Cetățuii sunt bine reflectate în Muzeul mănastirii, care poate fi vizitat de pelerini. O superbă panoramă a Iașilor se poate admira din turnul „Cina Pelerinului”, aflat în clădirea stăreției.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-