Tudor Vladimirescu este un cartier din municipiul Iași ce a fost construit în mai multe etape începând cu anul 1960, dezvolându-se treptat.

În acest cartier de află campusul studențesc Tudor Vladimirescu, cel mai mare campus studențesc din oraș și unul din cele mai mari din România.În prezent există 22 de cămine studențești aici, dintre care două sunt considerate de tip hotel, mulțumită condițiilor oferite.Căminele aparțin Universității Tehnice Gh. Asachi, care oferă cazare pentru aproximativ 10 000 de studenți.

Originea universității este legată de Școala de Ingineri Hotarnici, creată de Gheorghe Asachi în secolul XIX, în Moldova.Universitatea își sărbătorește ziua pe data de 15 noiembrie.În anul 2011, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a fost clasificată în categoria universităților de cercetare avansată și educație.

În prezent, universitatea are în componența sa 11 facultăți :Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, Facultatea de Electrotehnică, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi Facultatea de Textile – Pielărie şi Management Industrial.

Începând cu anul 2011, în fața Facultății de mecanică se poate admira un avion de luptă.Ministerul Apărării Naționale a cedat aeronava folosită în al doilea război mondial, Universității Tehnice Gh Asachi, profesorul Corneliu Munteanu reușind să reabiliteze și să facă din aeronava un element de atracție pentru Universitatea Gh Asachi.Aceasta este totodată și singuta universitate din țară ce deține un asemenea avion.

Cu un număr de aproximativ 15 000 de locuitori, dintre care 10 000 sunt studenți, cartierul Tudor Vladimirescu este considerat cartierul tineretului.Cartierul conține cel mai mare cămin studențesc din Europa de Est, ce are o capacitate de 1080 de locuri de cazare.

În ultimul deceniu, cartierul cunoaște o evoluție spectaculoasă mulțumită construirii primului mall din municipiu.Acest lucru a făcut ca acest cartier să fie din ce în ce mai frecventat de ieșeni, care se bucură de o zi de shopping sau de o masă luată la restaurantele din mall.

Cartierul Tudor Vladimirescu se învecinează la nord cu cartierul Podu Roș, unul dintre cele mai cunoscute cartiere din Iași. Cartierul Podu Roș face legătura între mai multe areale și este cea mai aglomerată zonă a orașului. Bulevardul Socola, șoseaua Nicolina, strada Palat, bulevardul Țuțora sunt doar câteva artere care conduc spre zona respectivă.Cartierul are în componența lui și o piață situată la intersecția a șapte străzi. Micile parcuri amenajate în jurul acestei intersecții și pe malul drept al Bahluiului pot oferi câteva clipe de odihnă și recreere.

Din punct de vedere arhitectonic este dominat de blocuri de înălțime medie, dar cu o arhitectură deosebită.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-