Cartierul Frumoasa, este un cartier mic în comparație cu celelalte cartiere ale Iașului și este așezat la poalele dealului Cetățuia, fiind delimitat de bulevardul Poitiers și calea ferată ce leagă Iașul de București.

Cartierul a obținut acest nume datorită existenței în imediata apropiere a renumitei mănăstiri Frumoasa, frecventat în fiecare duminică de locuitorii cartierului.

Mănăstirea Frumoasa este o mănăstire ortodoxă de călugărițe, ce se află sub dealul Cetățuia din Iași, pe partea dreaptă a râului Bahlui. Denumirea de Frumoasa o capătă mulțumită domnitorului Grigore Ghica, care, prin încercarea sa de a construi o biserică măreață, reușește, impresionându-și contemporanii, care au numit-o Mănăstirea Frumoasa. Biserica Frumoasa domină peisajul prin silueta sa zveltă și albă și prin cele patru turle ale sale, străjuită de un turn impozant și împrejmuită cu un zid de piatră.

În curtea mănăstirii se află casa numită „palatul de pe ziduri“ sau „Palatul Sturdza“, ridicată între anii 1818-1819 cu parter și etaj, restaurată ultima dată în 1982-1983. În curte se mai găsesc ruinele vechilor case boierești de pe timpul lui Grigore Ghica. Pe latura de est a zidurilor se află Poarta Spânzuraților. Tradiția spune că cei condamnați la moarte erau spânzurați pe această poartă.

Curtea mănăstirii mai adăpostește și o cruce ridicată în memoria soldaților români căzuți pe front în primul război mondial. Crucea este amplasată în fața Palatului de pe ziduri.

Dat fiind faptul că acest cartier este construit într-o zona mlăștinoasă, blocurile de aici nu au înălțimi foarte mari, însă au o arhitectură deosebită.Acoperișul fiecărui bloc este realizat din țiglă, imitând locuințele din zona montană.

Echiparea cu toate utilitățile necesare unui trai decent și existența în apropierea cartierului a unor depozite comerciale, fac din această zonă una atractivă și destul de des frecventată.

Cartier situat în sudul Iașului, Frumoasa se învecinează cu cartierul Manta Roșie, mai la sud de cartierul Frumoasa.

Una dintre legendele care reușește să îi uimească în continuare pe ieșeni este cea legată de una din clădirile din cartierul Manta Roșie. Potrivit istoriei, clădirea care străjuiește culmea unuia dintre dealurile Iașului, spre ieșirea din Bucium în zona Mantia Roșie ar fi adăpostit ultimul călău al Moldovei. Martoră a numeroase atrocități, în prezent clădirea este în paragină deoarece nicio organizație nu dorește să preia această clădire în administrație. Se spune că aceasta ar fi bântuită de spiritele celor pe care călăul i-ar fi torturat și ucis. Zona a fost denumită Manta Roșie, de la manta pe care călăul o purta în momentul decapitărilor.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-