HERO.dot la Radio Iasi

HERO.dot la Radio Iasi

Vizitatorii Complexului Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi, începând cu data de 1 martie, vor fi ghidaţi audio, prin intermediul telefonului mobil, graţie proiectul HERO.dot, implementat în premieră în Europa, la trei muzee din cadrul instituţiei de cultură.

Reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional Moldova, în parteneriat cu o firmă privată, pun la dispoziţia publicului, începând cu data de 1 martie 2017, informaţii în sistem audioghid, mai întâi pentru Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii ‘Ştefan Procopiu’ şi apoi Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Palatului Culturii, precum şi pentru Palatul ‘Alexandru Ioan Cuza’ de la Ruginoasa.

Potrivit reprezentanţilor celor două instituţii, în premieră pentru muzeele din România, informaţiile despre exponate vor fi disponibile pe orice tip de telefon, în cadrul Serviciului Unic Naţional de Audioghid Turistic prin Telefon HERO.dot.

Vali Ţugui, coordonatorul proiectului, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că vizitatorii au ocazia de a asculta peste 100 de povestiri şi informaţii despre exponatele din cadrul muzeelor. Potrivit acestuia, proiectul reprezintă o premieră europeană întrucât ‘vizitatorii pot obţine informaţiile dorite direct pe telefonul mobil, în versiune audio, acestea putând fi ascultate şi ulterior, de acasă’.

Serviciul se poate utiliza folosind propriul telefon mobil al vizitatorului, nu necesită niciun alt dispozitiv şi nu necesită conexiune la internet. Se poate folosi orice generaţie de telefon, chiar şi telefoane mai vechi. Prin intermediul unui automat, la intrarea în Palatul Culturii, vizitatorii vor primi un pachet ce conţine un set de căşti audio de unică folosinţă şi lista codurilor de audioghiduri plasate pe planul muzeului. Preţul unui pachet ce conţine pliantul, căştile şi parola de acces este 10 lei, plus convorbirea taxată la tarif de reţea naţională al fiecărui utilizator’, a declarat Vali Ţugui, reprezentantul firmei care a implementat proiectul.

Acest serviciu poate fi accesat în interioarele muzeelor pentru a beneficia de o vizită cât mai completă, dar şi ulterior, de oriunde în altă parte, până la orele 24.00 ale zilei, folosind aceeaşi parolă.

‘Ne bucurăm că suntem prima instituţie de cultură unde se implementează un astfel de proiect. Serviciul este disponibil, deocamdată, pentru limba română şi engleză. Ne dorim ca, în curând, să oferim vizitatorilor noştri şi versiunea în franceză şi germană. Deocamdată, autoghidul poate fi folosit pentru Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii ‘Ştefan Procopiu’ şi Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Palatului Culturii şi pentru Palatul ‘Alexandru Ioan Cuza’ de la Ruginoasa, urmând ca acest proiect să fie implementat şi la Muzeul de Istorie, la Muzeul Unirii, Casa memorială Mihail Kogălniceanu sau Muzeul Viei şi Vinului de la Hârlău’, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Naţional Muzeal Moldova.

Cine poate accesa serviciul HERO.DOT?

Serviciul poate fi accesat de oricine, turist aflat in zona obiectivului sau doar o persoana interesata de un obiectiv/locatie, printr-un simplu apel de pe propriul telefon mobil, urmand instructiunile disponibile in urma apelului.

Cum poate fi accesat serviciul HERO.DOT?

Pasii necesari pentru accesarea serviciului HERO.DOT sunt urmaorii:

Apelati numarul de telefon 0332 780 780
Dupa intro vi se va solicita codul obiectivului format de 4 cifre. Atentie! Dupa introducerea codului nu mai apasati nici o alta tasta
Se va crea legatura, urmand ca dvs sa ascultati istoricul obiectivului al carui cod l-ati introdus.
Daca ati gresit codul, intrerupeti apelul si reluati pasii de mai sus, introducand codul corect.

Cand este disponibil HERO.DOT?

Serviciul HERO.DOT este disponibil 24 de ore din 24, fara a fi necesar sa va aflati in locatia al carei istoric doriti sa il ascultati. Codurile sunt disponibile la locul obiectivului, afisat la loc vizibil, sau pe sit-ul oficial al serviciului HERO.DOT in sectiunea Obiective turistice.

Cat costa serviciul HERO.DOT?

Serviciul HERO.DOT este disponibil GRATUIT, apeland numarul de telefon 0332 780 780, apelul fiind taxat la valoarea unei convorbiri in reteaua nationala, in functie de tarifele practicate de operatorul de telefonie al carui client sunteti.

Unde este disponibil HERO.DOT?

Serviciul va fi disponibil pentru aproximativ 2000 de obiective turistice la nivel national.

Codul fiecarui obiectiv este afisat in locuri vizibile in fiecare din locatiile in care acesta este disponibil. Lista completa a locatiilor pentru care este disponibil serviciul poate fi gasita pe site, in sectiunea Obiective turistice, impreuna cu codurile de acces corespunzatoare.